Kursy kelnerskie

Kelnerzy trzymający daniaFirma B & K oferuje kursy kelnerskie przeznaczone dla osób stawiających pierwsze kroki w zawodzie (Podstawowy Kurs Kelnerski) oraz dla kelnerów pracujących już w branży, ale chcących podwyższyć swoje kompetencje (Zaawansowany Kurs Kelnerski, Serwis Angielski). Po każdym uczestnicy otrzymują certyfikat potwierdzający ich ukończenie. Tym, co charakteryzuje wszystkie nasze kursy jest duży nacisk na ćwiczenia praktyczne. Naszym kursantom przekazujemy nie tylko informacje na temat tego, jak należy coś zrobić, ale również pokazujemy, jak dana czynność wygląda w praktyce. W dalszej kolejności, w ramach ćwiczeń praktycznych – to oni muszą ją wykonać. Częścią naszych kurów jest również wiedza dotycząca sposobu serwowania napojów alkoholowych. Również w tym aspekcie możemy pochwalić się dużym doświadczeniem, ponieważ elementem oferty B & K są usługi barmańskie. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi poszczególnych kursów oraz z ich programem.


Ikona dłoni z tacą


Szkolenie kelnerskie 01
Szkolenie kelnerskie 02
Szkolenie kelnerskie 03

Prosimy pamiętać, że w sztuce najważniejsza jest pasja w tworzeniu rzeczy najdoskonalszych

Profesjonalna obsługa konsumenta – wersja podstawowa

Podstawowy Kurs Kelnerski to oferta dla osób, które chcą dopiero rozpocząć swoją przygodę z tym zawodem. W jego trakcie zademonstrujemy, jak wygląda praca kelnera, objaśniając i tłumacząc znaczenie ubioru, postawy i zachowania.

Każdy może nauczyć się nakrywać stół, nosić szklaną czy porcelanową zastawę, w odpowiedni sposób witać i żegnać gości, przyjmować zamówienie, a także serwować w prosty sposób wszelakie dania i napoje. W trakcie prowadzonego przez nas szkolenia przekazane Państwu zostaną wszelkie niezbędne informacje.

Jak wygląda kurs?

  • Czas trwania: 3 dni po 8 godzin (łącznie 24 godziny)
  • Wprowadzenie (przedstawienie prowadzącego i uczestników, przekazanie celu i metodyki szkolenia, zapoznanie z harmonogramem)
  • Organizacja pracy na stanowisku Kelner
  • Czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do obsługi – mise en place
  • Ćwiczenia praktyczne
  • Zachowania kelnera podczas obsługi gościa
  • Karta menu w nowoczesnej restauracji
  • Ćwiczenia praktyczne
  • Technika serwowania potraw i napojów

​Szczegółowy program kursu znajduje się w zamieszczonym niżej pliku.

pdf Program podstawowy nowy

 

Profesjonalna obsługa konsumenta – wersja zaawansowana

Zaawansowany Kurs Kelnerski został przygotowany z myślą o osobach chcących podnieść swoje kwalifikacje zawodowe do wymogów obowiązujących w restauracjach średniej klasy. W tym przypadku kładziemy szczególny nacisk na zachowanie zasad obsługi kelnerskiej, która w znacznym stopniu wpływa na estetykę pracy i wywierane pozytywne wrażenie na gościach.

Serdecznie zapraszamy wszystkich uczniów bądź absolwentów szkół kierunkowych oraz pracujących zawodowo kelnerów. Dzięki szkoleniu kelnerskiemu „B & K” zwiększycie Państwo swoją wiedzę i sprawdzicie się w praktyce pod okiem profesjonalistów.

Jak wygląda kurs?

  • Czas trwania: 3 dni po 8 godzin (łącznie 24 godziny)
  • Wprowadzenie (przedstawienie prowadzącego i uczestników, przekazanie celu i metodyki szkolenia, zapoznanie z harmonogramem)
  • Organizacja zakładów gastronomicznych
  • Organizacja pracy na stanowisku Kelner
  • Czynności przygotowujące salę konsumpcyjną do obsługi – mise en place
  • Ćwiczenia praktyczne
  • Zachowania kelnera podczas obsługi gościa
  • Karta menu w nowoczesnej restauracji
  • Praca zespołowa i dobra współpraca między poszczególnymi działami w obiekcie hotelowym ze szczególnym uwzględnieniem relacji kelner – kucharz
  • Rozpoznawanie potrzeb gościa, przedstawienie oferty w sposób zbieżny z jego oczekiwaniami gościa.

pdf Program szkoleniowy zaawansowany

 

Serwis angielski

​Serwis Angielski uznawany jest za najbardziej elegancki sposób serwowania potraw, praktykowany jest w wysokiej klasy restauracjach, do obsługi niewielkiej liczby gości. Na tle innych serwisów (niemieckiego, rosyjskiego, francuskiego) wyróżnia się tym, że potrawy podawane są ze specjalnego stolika serwisowego nazywanego czasem gerydonem, ewentualnie z wózków serwisowych. Do zadań kelnera należy tu m.in. częściowe przygotowanie potraw oraz ich nałożenie na talerz i ozdobienie. Z punktu widzenia kelnera jest to serwis wymagający największych umiejętności.

Jak wygląda kurs?

  • ​Czas trwania: 6 godzin
  • Wprowadzenie (przedstawienie prowadzącego i uczestników, przekazanie celu i metodyki szkolenia, zapoznanie z harmonogramem)

Techniki serwisu angielskiego:

  • Tranżerowanie
  • Filetowanie
  • Flambirowanie
  • Wykańczanie
  • Przekładanie – porcjowanie
  • Ćwiczenia praktyczne

Oferta do indywidualnego ustalenia.