Każdy z nas był nie raz w restauracji, a zatem miał także styczność z kelnerem bądź kelnerką. Choć najważniejsze są dla nas oczywiście walory smakowe, każdy przyzna, że miła obsługa kelnera to coś, co potrafi pozostawić w naszej pamięci przyjemne skojarzenia z daną restauracją, a co za tym idzie sprawić, że chętnie do niej wrócimy i będziemy polecać ją innym. Nieprofesjonalna obsługa sprawi z kolei, że z dużym prawdopodobieństwem będziemy daną knajpę omijać - nawet, jeśli jedzenie nam smakowało. To pokazuje, jak ważnym i trudnym zawodem jest bycie kelnerem. Jaka jest charakterystyka tego zawodu? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
0 Komentarze
Powszechnie uważa się, iż kelnerem może zostać prawie każdy, szczególnie w okresie wakacyjnym. Jeśli jednak chce się pracować w restauracji o wysokim standardzie, należy posiadać udokumentowane umiejętności. Szkolenie kelnerów powinno składać się zarówno z teorii, jak i praktyki. Podstawę dobrego przygotowania do zawodu kelnera stanowią kursy kelnerskie. Dlaczego warto wybrać nasze szkolenia kelnerskie?
Przyglądając się pracy kelnerów w dobrych restauracjach, nie sposób nie odnieść wrażenia, że obsługa gościa jest na najwyższym poziomie. Czy nabyte umiejętności są kwestią samodoskonalenia i doświadczenia, czy może jednak kelnerzy skończyli odpowiednią szkołę lub przeszli przyspieszone kursy kelnerskie? Pytań jest mnóstwo, jednak należy pamiętać o tym, że nie wszystkich manier i metod da się nauczyć „ot tak”.
W zawodzie kelnera kryje się o wiele więcej, niż przynoszenie gościom posiłków, a żeby wykonywać go jak najlepiej, warto poznać dobre praktyki branży. Oczywiście podstawą są zasady obsługi kelnerskiej, ale dobrze też wiedzieć, w jaki sposób podchodzić do Gościa i co zrobić, aby sprzedaż była jak najwyższa.
Praca przy obsłudze konsumenta nie należy do najprostszych. Jakie umiejętności powinien mieć kelner? Sprawdź, dlaczego warto skorzystać z kursu kelnerskiego.
|
|