Kelner – charakterystyka zawodu

Kelner niosący dania w restauracjiKażdy z nas był nie raz w restauracji, a zatem miał także styczność z kelnerem bądź kelnerką. Choć najważniejsze są dla nas oczywiście walory smakowe, każdy przyzna, że miła obsługa kelnera to coś, co potrafi pozostawić w naszej pamięci przyjemne skojarzenia z daną restauracją, a co za tym idzie sprawić, że chętnie do niej wrócimy i będziemy polecać ją innym. Nieprofesjonalna obsługa sprawi z kolei, że z dużym prawdopodobieństwem będziemy daną knajpę omijać - nawet, jeśli jedzenie nam smakowało. To pokazuje, jak ważnym i trudnym zawodem jest bycie kelnerem. Jaka jest charakterystyka tego zawodu? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

 

Praca kelnera – na czym polega?

Choć w dużej mierze kojarzymy, na czym polega zawód kelnera, to często widzimy tylko część jego pracy – przyjmowanie zamówień, podawanie posiłków i rozliczanie rachunku. Tak naprawdę jednak praca kelnera to o wiele więcej zadań. Po pierwsze, kelner powinien pojawić się już po wejściu gości do lokalu, powitać ich i pomóc w wyborze stolika. Gdy goście zajmą już stolik, zdejmą okrycie i wygodnie się rozsiądą, kelner powinien podać im kartę dań - choć może mieć wiele zajęć, nie powinien z tą czynnością zwlekać, aby nie zniecierpliwili się i nie opuścili lokalu. Dając czas na zastanowienie się nad wyborem dania, kelner powinien najpierw zaproponować napoje, a w razie potrzeby podpowiedzieć, jakie danie poleca szef kuchni lub które będzie lepiej pasować do gustu danej osoby. Dlatego też bardzo istotne jest, by kelner doskonale znał kartę dań i każdą poszczególną pozycję w niej uwzględnioną. Gdy już przyjmie zamówienie, obowiązkiem kelnera jest przekazanie go do realizacji na kuchni, a następnie odbiór gotowych dań i podanie ich gościom do stolika. Należy pamiętać, że kelner nie robi tego także w przypadkowy sposób - określone jest komu w pierwszej kolejności i w jaki sposób powinien on podać posiłek. Oprócz tego kelner często jest także odpowiedzialny na przykład za nalewanie wina do kieliszka wprost przy stoliku gości, a także powinien służyć pomocą w kwestii doboru odpowiedniego rodzaju wina do danej potrawy. W trakcie jedzenia kelner powinien przynajmniej raz podejść i zapytać, czy wszystko smakuje i czy czegoś jeszcze gościom nie potrzeba, jednak nie powinien być przy tym nachalny. Po jedzeniu kelner często zaproponuje deser, zabierze puste talerze, a na prośbę gościa podliczy i przyniesie rachunek, a następnie go rozliczy. Po wyjściu gości jego zadaniem jest także posprzątanie stolika i nałożenie czystego nakrycia. Oprócz wszystkich tych czynności, które kelner musi wykonać tylko przy jednym stoliku, w międzyczasie musi także pilnować, czy ktoś przy innym stoliku nie potrzebuje jego pomocy, czy do lokalu nie wchodzą nowi goście, ile jest wolnych miejsc, a często także odbierać zamówienia telefoniczne. Z pewnością więc praca kelnera nie jest zajęciem lekkim, a to, co widzimy jako gość, to zaledwie część jego obowiązków.

 

Charakterystyka zawodu kelnera

Wiemy już, jakie są główne zadania kelnera. Oprócz ich starannego wypełniania kelner musi także nauczyć się pracy w zespole, bo choć gości obsługuje najczęściej samodzielnie, to jednak musi współpracować z całą załogą restauracji, aby wydać posiłki czy napoje. Musi być przy tym skupiony i precyzyjny, aby niczego nie pomylić. Kelner powinien mieć także podzielną uwagę, aby móc jednocześnie obsługiwać kilka stolików i pilnować, by każdy gość był zadowolony. Oczywiście, jak to bywa przy pracy z ludźmi, kelner musi także wykazywać się cierpliwością, życzliwością, uprzejmością i kulturą osobistą. Nawet jeśli ma zły humor, powinien zawsze być miły dla gości i swoim zachowaniem niejako zapraszać ich do powrotu w dane miejsce. Praca kelnera wiąże się niestety także z tym, że to on jest pierwszą osobą, do której goście zgłoszą swoje uwagi, a także, na której wyładują swoje emocje i ewentualne niezadowolenie. Niezależnie od tego, jak kelner zostanie przez gości potraktowany, nigdy nie powinien się z nimi kłócić. Dlatego praca ta wymaga także opanowania i szacunku do gościa. Co również ważne, kelner powinien także posługiwać się językami obcymi – przynajmniej angielskim i niemieckim na podstawowym poziomie, tak aby móc przyjąć zamówienie i rozliczyć rachunek obsługując obcokrajowców. Wskazane jest także, aby posiadał, choć podstawową wiedzę kulinarną, ale także dbał o dobry wygląd i higienę osobistą. Choć by zostać kelnerem, nie trzeba ukończyć żadnej szkoły ani kursu, warto wybrać się na szkolenie kelnerskie przed rozpoczęciem tego typu pracy bądź już w jej trakcie, aby podnieść swoje kompetencje. Pamiętajmy, że im lepiej kelner wywiązuje się ze swoich obowiązków, tym większa szansa na napiwek, a zadowoleni goście naprawdę potrafią docenić obsługę kelnerską. Dlatego takie szkolenie jest świetną inwestycją w przyszłość swoją lub swojej restauracji, w której każdy restaurator pragnie przecież zatrudniać tylko najlepszą obsługę.