Jak wygląda szkolenie dla kelnerów?

Szef kuchni rozmawiający z kelneremKelner to zawód często niedoceniany, choć jego rola w restauracji jest nieoceniona. To właśnie od kompetencji kelnera zależy często poziom zadowolenia gościa z wizyty w konkretnym miejscu. Jednocześnie, kelner jest niejako wizytówką restauracji, to dzięki jego zaangażowaniu i wiedzy, gość może poczuć się w pełni zadowolonym z wizyty. Niestety, coraz częściej profesję tę wybierają osoby bez odpowiedniego przeszkolenia i umiejętności, przez co prestiż tego zawodu spadł. Bez wątpienia jednak różnica w serwisie kelnera z doświadczeniem i odpowiednimi kompetencjami znacznie przewyższa wrażenia po kontakcie z osoba stawiającą pierwsze kroki w tym fachu. Na szczęście, wszystkiego można się nauczyć, szczególnie jeśli szkolenie prowadzą najlepsi.

 

Szkolenia dla kelnerów na każdym poziomie

Naturalnie, przebieg szkolenia kelnerskiego zależy od poziomu zaawansowania kursantów. Inaczej wygląda kurs podstawowy, gdzie wykłada się ogólne informacje dotyczące codziennego serwisu, a inaczej szkolenie z serwisu angielskiego, który uznawany jest za najtrudniejszy i najbardziej elegancki. Bez względu na poziom wdrożenia, na którym oparte jest szkolenie, kursanci mogą liczyć na obszerne, ale przystępne informacje teoretyczne, które każdorazowo zostają podparte ćwiczeniami praktycznymi, tak, by po ukończeniu szkolenia kursanci byli gotowi do podjęcia obowiązków zawodowych i możliwie najlepiej reprezentowali restauracje, w których pracują.

Szkolenie podstawowe zawiera wiadomości nt. nakrywania stołu, noszenia szklanej i porcelanowej zastawy, witania oraz żegnania gości w odpowiedni sposób, przyjmowania zamówień, a także prostego serwisu dań i napojów. Szkolenie zaawansowane przeznaczone jest dla osób z pewnym doświadczeniem, które chcą podnieść swoje kompetencje w zakresie tworzenia pozytywnego wrażenia na gościach. Najczęściej są to kompetencje kelnerów spotykane w restauracjach średniej klasy. Szkolenie z serwisu angielskiego kierowane jest dla kelnerów restauracji najwyższej klasy, których praca opiewa dodatkowo m.in. o wykańczanie potraw z wózka kelnerskiego.