Czy praca jako kelner jest zawodem przyszłości?

kelner

Praca kelnera należy do najpopularniejszych wyborów w ramach pierwszej pracy. Chętnie z tej opcji zatrudnienia korzystają studenci, którzy łatwo mogą połączyć ten rodzaj pracy z nauką. Jednak czy jest to zawód przyszłości? I czy trzeba mieć specjalne kompetencje, by zostać kelnerem? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz najważniejsze informacje.

 

Co warto wiedzieć przed zatrudnieniem w roli kelnera?

W ostatnich latach zapotrzebowanie na kelnerów stale rośnie i jest to zdecydowanie coraz bardziej popularny zawód w Polsce. Wiąże się to z coraz większa liczbą restauracji, które stawiają nie tylko na wysokiej jakości jedzenie, ale również obsługę. Tym samym na rynku pojawiły się profesjonalne szkolenia kelnerów. Tego typu kursy obejmują  naukę przepisów bezpieczeństwa związanego z żywnością, techniki obsługi klienta, a nawet sposoby radzenia sobie z trudną klientelą. Niektóre ze szkoleń w swojej ofercie mają nawet planowanie menu lub degustację wina. Taka wiedza pozwala na zatrudnienie w najlepszych restauracjach i odniesienie sukcesu w tym zawodzie.

 

Korzyści pracy w zawodzie kelnera – możliwości rozwijającego się zawodu

Praca kelnera niesie ze sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zapewnia elastyczne godziny pracy, co pozwala na pogodzenie innych zobowiązań z zatrudnieniem (np. studia, w tym nawet dzienne). Bycie kelnerem często wiąże się również z atrakcyjnym wynagrodzeniem, gdyż, oprócz podstawowej wypłaty, kelnerzy otrzymują dodatkowo napiwek od obsłużonych klientów. Praca w tym zawodzie pozwala również na podjęcie zatrudnienia w różnych miejscach – hotelach, pubach, restauracjach czy też w firmach cateringowych. Ponadto zdobyte doświadczenie w obsłudze klienta może być furtką do rozpoczęcia kariery w innym zawodzie.