Co zyskujemy po kursie kelnerskim?

Danie podane na talerzuSukces restauracji to nie tylko zdolni kucharze, ale także odpowiednia obsługa gości. Kelnerzy zbierający zamówienia, donoszący potrawy do stolików i sprawdzający poziom zadowolenia gości są niezwykle ważnym elementem każdej restauracji. Stają się poniekąd jej wizytówką. Mogą skutecznie przyciągnąć albo odstraszać gości, dlatego na tę posadę trzeba wybierać odpowiednich ludzi. Idealny kelner powinien być życzliwy, godny zaufania, komunikatywny, czujny, lecz nie natarczywy czy nachalny. Jego obecność powinna być stała, ale niezauważalna. Powinien trzymać rękę na pulsie, ale nie może wywoływać w gościach poczucia skrępowania. Gdy znajdziesz już nadającą się osobę na to stanowisko, warto zapisać ją na kurs kelnerski!

 

Czego można się nauczyć na kursie kelnerskim?

Na kursie kelnerskim przyszli lub działający już w swoim zawodzie kelnerzy mają szansę podniesienia swoich kwalifikacji. Na takich kursach przekazywane są cenne informacje dotyczące tego, jak prawidłowo obsługiwać gości i dbać o ich zadowolenie. Wszystkie omawiane czynności są pokazywane w praktyce, a kursanci mają możliwość przećwiczenia ich, aby wiedza wyniesiona z kursu nie była tylko czystą teorią.

 

Jakie są rodzaje kursów kelnerskich?

1. Profesjonalna obsługa konsumenta – wersja podstawowa

Kurs ten jest adresowany do kelnerów dopiero zaczynających swoją przygodę w tym zawodzie. Mogą się podczas niego nauczyć, na czym dokładnie polega praca kelnera, jak powinien być ubrany, jaką mieć postawę i jak się zachowywać. Kursanci dowiadują się, jak powinna być zorganizowana praca na tym stanowisku, jak prawidłowo serwować potrawy i napoje, jak prezentować kartę menu i jak zachowywać się podczas obsługi gości.

2. Profesjonalna obsługa konsumenta – wersja zaawansowana

Kurs powstał z myślą o kelnerach pracujących już w zawodzie, którzy chcą podnieść swoje kwalifikacje. Omawiane są na nim zasady obsługi kelnerskiej, organizacja pracy oraz zachowanie kelnera. Kursanci uczą się rozpoznawać potrzeby gości i przedstawiać ofertę tak, aby odpowiadała ich oczekiwaniom.

3. Serwis angielski

To najbardziej wykwintny i elegancki sposób serwowania potraw, podczas którego potrawy podawane są z wózków serwisowych albo specjalnego stolika serwisowego. Na kursie przekazujemy wiedzę niezbędną, jeżeli kelner chce pracować w restauracjach najwyższej klasy. Uczymy, jak prawidłowo nakładać potrawy na talerz i je ozdabiać oraz jak częściowo je przygotowywać przed podaniem.